tiistai 8. maaliskuuta 2011

Rantasauna (Itä-Uusimaa)

 Aloitan tähän blogiin postaamisen omasta turvallisesta (joskin minä hetkenä vain romahtavasta) pihapiiristämme. Varsin vaatimattomasti ruohonjuuritasolta siis, mutta pienestä on hyvä ponnistaa.

Ja se pieni on siis suloinen ja kurjan kohtalon kokenut pihasaunamme, joka sijaitsee Itä-Uudellamaalla kirkkaan joen varrella. Naapurilta saamieni tietojen mukaan saunaa on lämmitetty viimeksi 60-luvulla. Talon myöhemmät omistajat ovat olleet sen verran iäkkäämpää väkeä, etteivät ole enää kauas pihan perälle vaivautuneet lähtemään saunomaan. 80-luvulla rakennettiinkin korvaava sauna päärakennuksen sisään. Ikävä kyllä, aivan ihanteellisessa paikassa rannassa sijaitseva saunamme, on päässyt varsin lohduttomaan kuntoon.

Meidän aikanamme saunan edessä oleva polttopuukatos on turvallisuussyistä romautettu maahan. Viime syksynä irrotimme myös saunan ikkunan, jotta se säilyisi kierrätyskelpoisena, jos  vaikka itse sauna romahtaa vuosien taakkansa alla.

Saunassa voi kurjasta ulkoasusta huolimatta vielä aistia Kauniin Tarinan häivähdyksen, jos oikein tarkkaan kuuntelee:


8 kommenttia:

 1. Aivan mahtava blogin aloitus. tuolla sisällä on kaikkea kaunist, mistä vois tehä vaikka mitä. oih!!

  VastaaPoista
 2. Kaunis ja seesteinen blogialoitus, tykkään, yritän olla sotkematta ;)
  Joskus vanhoille rakennuksille on vain sanottava hyvästit, ja antaa niille oikeuden lepoon ja pois menemiseen. Ehkä saunanne on jo kaikkensa antanut ja haluaakin rauhaa. Silloin on tärkeää, että vanhuksestakin otetaan kuvia, vaikka ne ovatkin ajan hampaan kaluamia, kunnioitetaan sitä mitä on ollut. "Rumakin" on kaunista !

  VastaaPoista
 3. Heihei!

  Miekin tykkäsin aloituskirjoituksestasi! Ja onnea uudelle blogille. Meillä vanha talousrakennus pihalla saunoineen vuodelta -56, mutta käytössä edelleen. Remonttia kaipaisi, kuten myös saunakamari tai pihatupa, eli saunan viereinen huone, jossa myös täysin käyttökelpoinen iso leivinuuni. Haaveissa kunnostaa tuo huone kesäkamariksi...

  VastaaPoista
 4. HEI, tervetuloa ja kiitos kommenteista!

  Liisa: Se on jännä, miten omassa ei näe "materiaalia", vaikka kaikessa muussa näkeekin:)

  Wihtori: Juu, tämä on kyllä saanut rauhansa. Kunnostamaan ei enää pysty, mutta ei sitä ole kiire korjata poiskaan. Olkoon nyt siellä.

  Mie Ite: Minä laitoin viime kesänä pihan ruoka-aitan kesäkamariksi. Jotain kuvia toisesta blogistani siitä kai löytyykin. Edellisillä ruoka-aitta oli ollut ihan romuvarasto, mutta tähän muodonmuutokseen riitti katon korjaus ja totaalinen siivous.

  VastaaPoista
 5. Toinen esteetikko sanoo: ollos hyvä:)

  VastaaPoista
 6. Talorauniot saavat minut aina kovin haikeaksi ja saavat miettimään elämää, jota niissä on vietetty. Mutta toisaalta, kun yksi tarina loppuu, alkaa toinen.

  VastaaPoista
 7. Rauhallista. Pysähtynyttä. Elettyä elämää. Kaunista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

ANONYYMI: Jätä vähintään nimesi! Nimettömät kommentit poistetaan.