Urban Exploration

Huom! Alla olevassa tekstissä lähteenä on käytetty Wikipediaa sekä Ruosteinen-sivustoa! Osa tekstistä on suoraa lainausta.


Urban exploration (urbaani löytöretkeily, urban exploring, UE, urbex) on lyhyesti tiivistettynä hylättyjen tai yleisesti kaihdettujen paikkojen tutkimista, erityisesti kaupungeissa. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi hylätyt tai purkamista varten tyhjennetyt rakennukset (tehtaat, autiotalot, rauniot). Urbaania löytöretkeilyä voi olla myös käytössä olevien, näkymättömien rakenteiden tutkiminen (katot, kellarit, huoltotilat, tunnelit ja viemärit). Urbaaniin löytöretkeilyyn kuuluu usein kohteessa käynti sekä sen valokuvaaminen, tutkiminen ja ihaileminen.

Eettiset Säännöt:

Urbaanin löytöretkeilyn harrastajilla on tapana noudattaa tiettyjä eettisiä perussääntöjä, joissa kunnioitetaan itse käyntikohdetta, sen omistavaa tahoa sekä muita löytöretkeilijöitä, jotka mahdollisesti käyvät kohteessa myöhemmin. Säännöstön ajatuksena on jättää rakennukset samaan tilaan kuin missä ne olivat sinne tultaessa. Yleisesti käytetty UE-harrastajien motto on "ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä".

Urbaania löytöretkeilyä harrastavat ihmiset eivät tyypillisesti ole vandaaleita tai talonvaltaajia. Löytäessään hyvin säilyneitä kohteita, urbaanit löytöretkeilijät eivät kerro niiden sijainnista ihmisille, joiden eivät tiedä noudattavan heidän etiikkaansa.  Hylätyissä rakennuksissa käyminen ei ole laitonta, ellei rakennuksella ole julkisrauhaa -aina urbaani löytöretkeily ei kuitenkaan ole puhtaasti laillista, sillä hylätyn ja toistaiseksi käytöstä poistetun, "aktiivisesti omistetun" rakennuksen raja on häilyvä.

Minä ja UE:

Oma versioni Urban Explorationista on hieman maalainen karvalakkimalli, sillä liikun enemmän maaseudulla kuin kaupunkiympäristöissä. En myöskään bongaa autiotaloja tarkoituksella, vaan pikemminkin tutustun niihin, jos satun vahingossa ohi kulkemaan. Pyrin kuitenkin näillä 
"ohikulkumatkoillani" noudattamaan UE:n eettisiä ohjeita. Jätän  usein mielelläni kokonaan tunkeutumatta sisälle rakennuksiin, joihin minulla ei ole poikkeuksellista mielenkiintoa Pyrin keskittymään pikemminkin itse arkkitehtuuriin kuin rakennusten ihailemiseen sisältäpäin.